GönderenKonu: KENWOOD TH F7 & WOUXUN KG-689 EL CİHAZLARINDAN 5W RÖLE YAPIMI  (Okunma sayısı 265 defa)

TA4TC

• Yetkilendirilmiş Üye
KENWOOD TH F7 & WOUXUN KG-689 EL CİHAZLARINDAN 5W RÖLE YAPIMI
Tarih : 05-02-2018 Saat : 21:06
Herkese selamlar kenarda köşede herkesin kullanmadığı bir veya birkaç cihazı mutlaka vardır. 
Uzun zamandır yapmak istediğim ancak bir türlü elimin gitmediği ve daha önce birçok amatör arkadaşın yaptığı iki el cihazından bir röle yapımını bir deneyelim dedik. Öncelikle her cihazın röle şeklinde çalışma mantığı aynı olmayabilir, bunu dikkate almak gerekir. Örn: Wouxun marka cihazlar diğer kapalı mono band cihazlara göre daha farklı bir yapıya sahip olduğundan mantıkları biraz farklı ve her denemede sonuç alınamayabiliyor. Kısaca özetleyecek olursak Wouxun 689 uhf cihazı TX, Kenwood th f7 cihazı ise RX olarak kullanmayı düşündüm ancak, bu sistem wouxun'un mantığına aykırı olduğundan başarısızlıkla sonuçlandı. Bu yüzden bu mantığın tam tersini uygulayarak başarılı bir sonuç elde ettim. Eğer 1. ihtimali uygulasaydım rölemiz dinleme konusunda düşük kalacaktı. Neden? Çünkü Wouxun serisi veya kapalı tip mono cihazların dinlemesi kenwood, yeasu,ıcom gibi cihazlardan daha yüksek ve hassastır. özelliklede wouxun, belki zaman zaman sarkma alabilir ama en ufak bir sinyali bile dinlemem demez. Her neyse konumuza dönelim, ikinci uyguladığım sistemde dinleme wouxun cihazda, gönderme kenwood cihazda olduğundan dinleme son derece hassas, göndermede ise hem 3 ayrı güç seçeneği olan 50mW,500mW ve 5 W, hemde röle kuyruk bitiminin gecikmesine kadar ayarlama imkanı olmuş oldu. Tabi bu özellikler röle yapılabilecek her el cihazının özelliklerine göre değişiklik gösterecektir. Sistem çok basit herkes kolaylıkla uygulayabilir, ancak bu kadar uzun anlatmamdaki sebep el cihazlarının özelliklerine göre röleninde özelliklerinin değişebileceğidir. Kullandığımız malzeme sadece 3,5'luk stero jak ve bir adet 2,5'luk çevirici, ayrıca cihazları röle olarak kullandığımızda kendi bataryalarının yeterli gelmeyeceği göz önünde bulundurularak, muhakkak batarya harici bir besleme(akü) kullanılmalıdır.